Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Rozpoczęła się kampania promująca eksport polskiej wołowiny do Wietnamu

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Hanh Ngan | 2019-08-21 06:13:59
zbh, wietnam

Kampania promująca eksport wysokiej jakości produktów z wołowiny z Polski do Wietnamu rozpoczęła się w dniu 8 Sieronia 2019 podczas Seminarium Gospodarczego w Ho Chi Minh City.

kig1Grzegorz Rybarski - Radca Handlowy Ambasady RP w Wietnamie przemawia podczas seminarium w Ho Chi Minh City 8 sierpnia 2019 r. Zdjęcie: Bao Duy / Tuoi Tre

Wydarzenie, w którym wzięli udział Ambasada RP w Wietnamie oraz polscy i wietnamscy przedsiębiorcy  odbył się po podpisaniu umowy o wolnym handlu UE-Wietnam (30 czerwca 2019 r.).

Mimo że oba kraje wciąż czekają na ratyfikację przełomowej umowy, polskie firmy uważają, że nadszedł czas, aby utorować drogę dla swoich firm w kraju Azji Południowo-Wschodniej, dlatego wczoraj rozpoczęła się trzyletnia kampania promocyjna polskiej wołowiny.

Umowa o wolnym handlu między UE a Wietnamem jest „najbardziej ambitną umową o wolnym handlu”, jaką 28 państwowy blok zawarł kiedykolwiek z krajem rozwijającym się, ponieważ przewiduje prawie całkowite (99 procentowe) zniesienie ceł między obiema stronami.

Zgodnie z paktem handlowym wołowina importowana z UE do Wietnamu stanie się bezcłowa trzy lata po dacie wejścia w życie EVFTA.

Oznacza to, że zakończenie trzyletniej kampanii promocyjnej polskich przedsiębiorstw zbiegnie się z czasem, kiedy Wietnam zacznie zwalniać z ceł importowych na wołowinę wysyłaną z UE.

kig2

Piotr Ziemann przemawia na wydarzeniu w Ho Chi Minh City 8 sierpnia 2019 r. Zdjęcie: Bao Duy / Tuoi Tre


Według wiceprezesa Piotra Ziemanna w ciągu tych trzech lat Stowarzyszenie Polskich Rzeźników i Producentów Przetworzonego Mięsa chętnie udzieli wietnamskim agencjom i przedsiębiorstwom sponsorowanych rodzinnych wycieczek do Polski w celu odwiedzenia zakładów produkcji i przetwórstwa wołowiny.

Ziemann powiedział także, że niektóre polskie agencje rządowe niedawno złożyły wizyty w Wietnamie i zdały sobie sprawę z możliwości eksportu polskiej wołowiny do tego kraju.

Według wiceprezydenta Polska ma tę zaletę, że produkuje wołowinę, której jakość należy do najlepszych w UE, a jej koszty są o 17 procent niższe niż średnia dla całego kontynentu.

Dodał, że Polska eksportuje 85 procent wołowiny, w porównaniu do skromnych proporcji kurczaka i wieprzowiny, odpowiednio 55 procent i 17 procent.

kig3Polscy szefowie kuchni na w Ho Chi Minh City 8 sierpnia 2019 r. Zdjęcie: Bao Duy / Tuoi Tre


Podczas czwartkowego wydarzenia wielu najlepszych polskich szefów kuchni popisało się również swoimi umiejętnościami kulinarnymi, wykorzystując składniki przewożone z kraju ojczystego do Wietnamu.

Ziemann powiedział, że wietnamskie potrawy przyrządzane z polskich składników są dokładnie takie same, jak wietnamczycy gotują codziennie w Wietnamie przy użyciu lokalnych produktów rolnych.